30 jaar Taizé Ede: Samen onderweg 

Hoera! Taizé Ede bestaat 30 jaar en dit vieren we op zondag 10 november in de Beatrixkerk in Ede, Beatrixlaan 54. 

Programma van de dag 

  • 15:00 uur – Inloop met koffie/thee en keuze voor een workshop 
  • 15:30 uur – Gezamenlijk welkom 
  • 16:00 uur – Start workshops (zie hieronder voor meer details) 
  • 17:15 uur – Potluckmaaltijd (zie uitleg hieronder) 
  • 19:00 uur – Start Taizé-viering 

Bij aankomst kun je je opgeven voor één van de volgende workshops

Workshop 1: Biblioloog – door ds. Agnès Gilles 

Ontdek de diepere lagen van Bijbelverhalen tijdens een interactieve biblioloog-workshop. In de witruimte tussen de regels van een Bijbelverhaal schuilt soms een hele wereld. Samen met ds. Agnès Gilles ga je op zoek naar deze verborgen werelden, zodat de verhalen nog meer tot leven komen en we dichter bij hun betekenis voor ons eigen leven komen. 

Workshop 2: Bibliodrama – door ds. Marcel Wielhouwer 

In bibliodrama breng je op een speelse manier Bijbelverhalen in beweging. Tijdens deze workshop krijg je de kans om je eigen levensverhaal te spiegelen aan de verhalen uit de Bijbel. Door middel van spel en interactie ontdek je nieuwe inzichten en verbindingen tussen jouw leven en de Bijbelse teksten. 

Workshop 3: Wat is de kracht van Taizé – door Tineke de Haan, oud-permanent van Taizé 

Wat maakt dat er elk jaar opnieuw duizenden jongeren vanuit de hele wereld naar Taizé komen om God en elkaar te ontmoeten, om samen te zingen, te bidden en hun geloof te delen? Wat van die kracht herkennen wij en brengt ons ook in Ede al 30 jaar elke maand samen voor een Taizé-viering? Zijn er misschien nog dingen die wij kunnen leren van Taizé Frankrijk om ook de komende 30 jaar ‘samen onderweg te blijven en deze kracht samen te kunnen blijven (uit)delen? Met als uitgangspunt Tinekes eigen ervaringen als vaste vrijwilliger (permanent) in Taizé, zullen we over deze vragen met elkaar in gesprek gaan en zo ontdekken wat ons samen raakt en verbindt. 

Workshop 4: Creatief – door Janneke Odie  

In deze workshop mag je lekker creatief aan de slag! Vanuit het thema ‘samen onderweg’ maak je met elkaar een ontwerp voor onze jubileumkaars, die vanaf de jubileumviering een vaste plaats in de vieringen zal krijgen. Met gekleurde bijenwas ga je samen het ontwerp vormgeven op de kaars. Het gaat hierbij vooral om het gezamenlijke creatieve proces, waarbij jullie als groep de volledige vrijheid krijgen de kaars vorm te geven, met als eindproduct een prachtig tastbaar aandenken aan deze bijzondere dag! 

Workshop 5: Samen Taizé-liederen zingen – door Marleen van der Kolk, dirigent CHE Kamerkoor 

Elke Taizé-viering wordt gedragen door haar liederen. Het is zingen, bidden en vieren in één! Door de kenmerkende herhalingen ontstaat er vaak een dieper ervaren van het lied en de tekst. Tijdens deze workshop gaat het om fijn samen zingen en ga je bekende en minder bekende Taizé-liederen meerstemmig instuderen. Uiteraard zullen ook de liederen voor de jubileumviering aan bod komen, zodat het ’s avonds een prachtig geheel zal zijn!


Bij sommige workshops zal plaats zijn voor een beperkt aantal deelnemers.  

Na de workshops zullen we samen genieten van een heerlijke potluck maaltijd. Voor wie dit niet kent: neem iets lekkers mee om samen te delen! Zo ontstaat er vanzelf een feestelijk gevulde tafel met eten.  Wij zullen zorgen voor soep, brood, iets te drinken en voldoende koelkastruimte. 

De dag sluiten we af met een vertrouwde Taizé-viering. Na afloop is iedereen welkom om nog gezellig wat te blijven drinken en na te praten. 

Vooraf aanmelden voor de dag is niet nodig. En mocht je niet aan het hele programma willen of kunnen deelnemen, dan ben je natuurlijk ook van harte welkom om bij een los onderdeel aan te sluiten.  

Voor eventuele vragen kun je contact opnemen via: info@taize-ede.nl